Rappens historia

Att rap-musik ofta förknippas med snabbt sjungande eller talade svarta människor eller människor ur den latinamerikanska delen av världen är ingen nyhet. Det var här som rap-musiken verkligen startade och slog snabbt igenom på det internationella planet. Till att börja med var det nog just det unika och skillnaderna som folk föll för, som sedan utvecklades till en blommande förälskelse för denna genre inom musikens värld. Den svenska rap-musiken var inte så långt efter och det hela började naturligtvis med svensk rap-musik på engelska. Efter det hände något som för alltid kom att förändra den svenska rap-musiken, något som verkligen förde in denna typ av musik i de svenska förorterna, och i efterhand även i var människas hem.

Det som föddes var den riktigt svenska rap-musiken, utförd på det svenska språket. Det finns nog ingen som inte känner till Latin Kings och Funkalics. Även om de inte var de första att introducera rap-musiken i Sverige var det just dessa band som skulle bli de största. Du behöver inte gilla rap-musik för att respektera dessa band, utan bara vara öppen för musik i allmänhet och kunna identifiera kvalitet när du hör den. Det var Latin Kings som såg till att den svenska rap-musiken hamnade på kartan. Här skapades ett nästan nytt språk som kallas för “Rinkeby Swedish” och en helt ny kultur där alla fans kunde identifiera sig med bandet, stilen och musiken.

Den första som tog rap-musiken till Sverige var kanske någon som inte alla känner till. Naturligtvis gör alla fans av rap-musiken det, men kanske inte de som bara springer förbi musiken eller hör den på radion till och från. I vilket fall var denna personen Per Cussion, som tillsammans med Grandmaster Funk är den som anses ha etablerat rap-musiken i Sverige.